love

title bar

Sunday, April 27

Resepi Cheesekut

Resepi Cheesekut



Assalamualaikum...Morning....  ^_^


Haryni baru berkesempatan nak wat cheesekut...Dah lama sangat nak makan...nak beli macam tak berbaloi...better buat sendiri leh makan puas-puas..hehehehe




Bahan-bahannye



 Bahan-Bahannye :-



*     1 pack biskut hup seng Cream Cracker @ hup seng deluxe cracker 
       taw.. nak guna biskut marie pon boleh...


*     1/2 tin susu pekat (klu korang tak suka manis , boleh kurangkan 1/4
       @ sesuka rasa) 6 sudu besar susu full cream


*      Susu Dutchlady full cream...Malas nak pergi kedai jauh-jauh kat 
        kedai tu ada susu dutchlady full cream for kids jer..tibai jer lah..
        huhuhu



*       Cream cheese Tantura...




 Untuk Topping boleh guna Biskut oreo @ coklat rice...



Cara-Caranye...


1. Masukkan Cream Cheese
2. Tuang Susu Pekat
3. Kalau tak nak manis tuang sedikit2 dulu...
4. Masukkan 6 sudu besar susu Full Cream , yg ni agak-agak lah...jgn cair sgt & jgn pekat sgt taw...
5. Blender semua bahan-bahan tadi sehingga sebati.
6. Adunan cream cheese dah siap utk di buat lapisan... ^_^



Selepas itu...

Susu full cream letak dlm mangkuk untuk nak celup biskut dalam susu...
jgn rendam biskut, cuma nak bg lembap sahaja....

INGAT jangan celup lama-lama taw...

Kemudian susun dalam bekas dan lapiskan dgn adunan cream cheese tadi
Ulang langkah yang sama celup , susun , tuang cream cheese berulang kali sehingga habis...



Mudah Kan..???

Jommmm Cuba.....





  










 sebelum makan ...sejukkan dulu dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6-8jam taw...
Sedapnyeeeee...Jemput makan...^_^





1 comment:

Post a Comment