love

title bar

Thursday, December 18

Bayi Anda Kembung...????


  

Bayi Kembung dan Cara Mengatasinya




Urutan bukan hanya melegakan sendi otot dan menghilangkan tekanan bagi orang dewasa, tetapi bayi juga memerlukan urutan untuk menjadikan mereka lebih peka terhadap persekitaran, selesa, sihat dan cergas.
Namun di Malaysia, kepentingan urutan kepada bayi masih belum meluas serta tidak ramai ibu bapa tahu mengenai kebaikannya kepada bayi, terutama berusia 18 bulan ke bawah.

Meskipun kebaikan urutan bayi diketahui sejak dulu lagi oleh komuniti, tetapi dokumentasi berkaitan urutan bayi, terutama kesan psikologinya, cuma dikemukakan oleh pakar psikologi, Ruth Rice pada 1975.

Sebelum ini, beberapa jururawat Hospital Bellevue di Amerika Syarikat berjaya mengurangkan kadar kematian bayi daripada 30 hingga 10 peratus hanya dengan melakukan belaian dan sentuhan.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.wR3oNOzb.dpuf
Urutan bukan hanya melegakan sendi otot dan menghilangkan tekanan bagi orang dewasa, tetapi bayi juga memerlukan urutan untuk menjadikan mereka lebih peka terhadap persekitaran, selesa, sihat dan cergas.
Namun di Malaysia, kepentingan urutan kepada bayi masih belum meluas serta tidak ramai ibu bapa tahu mengenai kebaikannya kepada bayi, terutama berusia 18 bulan ke bawah.

Meskipun kebaikan urutan bayi diketahui sejak dulu lagi oleh komuniti, tetapi dokumentasi berkaitan urutan bayi, terutama kesan psikologinya, cuma dikemukakan oleh pakar psikologi, Ruth Rice pada 1975.

Sebelum ini, beberapa jururawat Hospital Bellevue di Amerika Syarikat berjaya mengurangkan kadar kematian bayi daripada 30 hingga 10 peratus hanya dengan melakukan belaian dan sentuhan.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.wR3oNOzb.dpuf

1. Cara Kenalpasti Bayi Kena Kembung Perut 

Bayi anda menangis sepanjang hari tanpa sebab-sebab yang jelas... Masalah perut kembung bayi ini berlarutan selama 2 hingga 4 jam sehari dan kembung perut melebihi 5 hari... Kembung perut bayi anda bermula pada umur 2 minggu dan beransur-ansur pulih apabila bayi mencapai umur 3 bulan... 
 

2. Punca Sebab atau Penyebab Perut Bayi Kembung 

Beberapa kemungkinan anda mengalami kembung perut Alahan terhadap laktosa... Alergi susu lembu...Keadaan usus pramatang bayi anda menyebabkan pencernaan karbohidrat tidak sempurna...Ini menyebabkan kembung dengan angin perut yang berlebihan... 

Sendawa dengan betul selepas bayi menyusu badan atau bayi menyusu 
botol..Terdedah kepada asap rokok... Ibu yang merokok sewaktu mengandung atau di dalam pantang akan menyebabkan bayi berisiko tinggi untuk kembung perut...

Ibu bapa yang tertekan mempengaruhi kaedah penyusuan dan penjagaan bayi....Ke tidak matangan urat saraf bayi menyebabkan ia lebih sensitifkepada faktor persekitaran... 

3. Cara Mengatasi dan Merawat Perut Kembung Bayi 

Pada kebiasaannya masalah kembung perut bayi akan pulih beransur-ansur apabila bayi mencapai umur 3 bulan ke atas... Rawatan khusus untuk perut kembung tidak khusus...

Untuk mengeluarkan angin, kemungkinan doktor anda mungkin akan memberi ubat dimethicone mengurangkan simptom kembung...

Langkah-langkah mengatasi simptom kembung perut bayi di rumah... Usap bahagian belakang bayi anda... Selimutkan dan dodoikan bayi anda dengan lemah lembut ... Kurangkan bunyi bising...

Bawa bayi anda bersiar-siar di luar rumah... Elakkan terlalu kerap mengangkat bayi ketika ia merengek... Dapatkan bantuan untuk menjaga bayi anda,jika anda rasa tertekan atau penat dan cuba sedaya upaya untuk elakan masalah kembung perut bayi..

Petua untuk mengatasi perut kembung...

  • Apabila anak kecil menangis kerana kembung, pertama sekali yang perlu dilakukan ialah hentikan tangisannya..kerana tangisannya akan menambahkan lagi angin dalam perutnya..sebaik-baiknya dukunglah dia..untuk menghilangkan kembung perut, ambil 2-3 biji lada hitam dan ditumbuk..masuk ke dalam pusat bayi..Biarkan dan tepuk belakang badan bayi...
  • Sebaik-baiknya ialah kita elakkan masalah kembung terjadi pada bayi kita..”BURPING” adalah penting untuk bayi selepas bayi makan atau menyusu..ia juga sebagai tanda yang bayi sudah kenyang...
  • Satu lagi petua ialah apabila tali pusat bayi sudah jatuh, masukan 2-3 biji lada hitam yang ditumbuk ke dalam pusatnya.. Ini adalah petua kampung yang saya perolehi dan amalkan untuk dikongsi bersama anda..Selamat Mencuba..!!!
  • Sapu sedikit minyak angin, minyak Mestika Bayini (minyak telon), minyak Telon pada perut, tapak kaki, betis dan bahagian belakang bayi... Gosok perlahan-lahan sambil meniarapkan bayi... Bayi akan kentut atau pun sendawa... Setelah angin keluar, bengkung bayi seperti biasa dan jauhkan daripada kipas yang dipasang laju atau pun air-cond atau bersiar di tempat yang anginnya dingin atau anginnya kuat...
  • Anda juga boleh bengkungkan perutnya sahaja dan bukan seluruh tubuhnya... Pastikan bayi tak berpeluh kuat atau terlalu panas (overheat) dengan banyak pakaian atau pakaian terlalu tebal...
  • Apabila basuh baju bayi, jangan rendam dgn air paip, tapi terus basuh dengan sabun, bilas dan sidai hingga kering di bawah matahari... Jika anda rendam dgn air sejuk, fibre meresap hawa sejuk... Bila bayi pakai pakaian yang telah direndam, maka bayi akan mengalami kembung perut... Sebelum anda pakaikan bayi bajunya, pastikan bajunya itu berasa suam atau benar-benar kering, bukan lembab atau berasa sejuk...
  • Bila bayi anda menangis kerana lapar atau kencing/berak, jangan biarkan ia menangis terlalu lama kerana lagi lama ia menangis, lagi banyak udara ia menelan, dan ia akan jadi lagi kembung...
  • Anda juga boleh dakap bayi pada badan anda, tutupkan badan bayi dgn kain nipis atau selimut ringan dan biar ia merasa panas hawa badan anda sambil mengurut betis & tapak kakinya..dengan cara begini bayi akan kurang kembung dan lebih selesa....
Urutan bukan hanya melegakan sendi otot dan menghilangkan tekanan bagi orang dewasa, tetapi bayi juga memerlukan urutan untuk menjadikan mereka lebih peka terhadap persekitaran, selesa, sihat dan cergas.
Namun di Malaysia, kepentingan urutan kepada bayi masih belum meluas serta tidak ramai ibu bapa tahu mengenai kebaikannya kepada bayi, terutama berusia 18 bulan ke bawah.

Meskipun kebaikan urutan bayi diketahui sejak dulu lagi oleh komuniti, tetapi dokumentasi berkaitan urutan bayi, terutama kesan psikologinya, cuma dikemukakan oleh pakar psikologi, Ruth Rice pada 1975.

Sebelum ini, beberapa jururawat Hospital Bellevue di Amerika Syarikat berjaya mengurangkan kadar kematian bayi daripada 30 hingga 10 peratus hanya dengan melakukan belaian dan sentuhan.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.wR3oNOzb.dpuf
Urutan bukan hanya melegakan sendi otot dan menghilangkan tekanan bagi orang dewasa, tetapi bayi juga memerlukan urutan untuk menjadikan mereka lebih peka terhadap persekitaran, selesa, sihat dan cergas.
Namun di Malaysia, kepentingan urutan kepada bayi masih belum meluas serta tidak ramai ibu bapa tahu mengenai kebaikannya kepada bayi, terutama berusia 18 bulan ke bawah.

Meskipun kebaikan urutan bayi diketahui sejak dulu lagi oleh komuniti, tetapi dokumentasi berkaitan urutan bayi, terutama kesan psikologinya, cuma dikemukakan oleh pakar psikologi, Ruth Rice pada 1975.

Sebelum ini, beberapa jururawat Hospital Bellevue di Amerika Syarikat berjaya mengurangkan kadar kematian bayi daripada 30 hingga 10 peratus hanya dengan melakukan belaian dan sentuhan.
- See more at: http://www2.hmetro.com.my/articles/Urutanhilangkantekananbayi/Article/#sthash.wR3oNOzb.dpuf

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut: ✍ PM: Nabilla Illa ✐ Blog: http://nabillavittashoppe.blogspot.com ✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9864913 Page: https://www.facebook.com/nabillavittashoppe ➲ COD Area: Kuantan, Pahang Delivery Seluruh Malaysia

9 comments:

Nik Azimah Awg Hamat said...

ibu mmg orang yang resah gelisah bila ank kembung perut..tq for sharing

RINGANKAN KESAKITAN AKIBAT GOUT

Syira Masyiramaro said...

Bila kembung,baby selalu merengek..bila dh stat meragam dan merengek,mmg ibu akan risau kan.nak tido pun x selesa

Nursimatun Md Yusof said...

Thanks dear sudi kongsi tips berguna ni. Mungkin ramai ibu bapa di luar sana yang tak tahu cara nak atasi masalah kembung perut pd bayi...

Niny fariza said...

kembung memnag senang terjadi kat baby..yang susah bilamna ibu tak tau mcm mn cari untuk mengurangkan rasa sakit bayi ynag kembung..

nurulhuda sobari said...

Kalau ada daun sireh, layoq kat lilin sikit bg panaih pastu boh kat perut baby. in sya Allah..

JommSihatDanCantik -> GLA SHAKLEE

Akak Vitamin said...

Dulu saya kenal pasti dengan letak tangan kiri atas perut anak, tangan kanan pula tepuk tangan kiri tadi. Bunyi lain berbanding perut kita biasa. Selalu saya tuam atau sapu minyak angin di perut simanja.

Ila Fyra said...

Memang susah hati kalau anak kembung. Anak ila dulu pun mudah kena kembung. Mmg kena jaga makan sebab baby bf + kena tuam selalu.
6 Kebaikan ESP Yang Buat Hati Tertawan

asma el Kareem said...

Anakku semuanya senang kembung..waktu pantang kena jaga betul-betul..kesiian kat baby..nangis jer

Satu Tips Istimewa Kelihatan Awet Muda

Kamalia Auderina Lee said...

urutan bayi juga boleh legakan kembung bayi..anak saya yang first mudah kembung sebab pramatang, nak kena sapu minyak angin selalu

Post a Comment