love

title bar

Friday, December 12

Kebaikan Limau Nipis



Limau nipis ada 1001 kegunaan dalam menjaga kesihatan dan kecantikan baik dalaman ataupun luaran....

 
 
 
 

Antara kelebihannya adalah :


  • Kesihatan kulit kepala
 
Perahkan ayer limau&letakkan  di atas kulit kepala
dan lumurkan hingga rata.Biarkan selama 10minit.
Kemudian basuh dengan air suam

  • Memutihkan kulit
 
Limau nipis dikisar&lumur pada kulit seluruh badan.
Biarkan beberapa minit sebelum dibasuh.
Limau tersebut berfungsi sebagai agen pengelupasan sel2
kulit mati dan mengecilkan pori2...


  • Mengempiskan perut buncit
 
Campurkan perahan limau nipis dengan kapur sirih.
Sapu ke perut...
 

  • Membersihkan nikotin pada gigi
 
Limau nipis di hiris2.Sapu pada bahagian gigi...
Ia mengandungi asid sitrik...


  • Mengatasi lebam bawah mata
 
Gunakan hirisan limau nipis & perahkan airnya
ke bawah mata untuk seketika sebelum membasuhnya.


  • Mengurangkan hitam di siku & lutut
 
Limau nipis digosok pada siku & lutut...


  • Membersihkan kuku kotor & hitam
Lumurkan minyak kelapa & isi limau pada kuku...mengembalikan keserian pada kuku


  • Mengatasi kaki berbau
Memakai kasut yang tertutup...
Ambil limau nipis & gosokkan pada seluruh tapak kaki..


  • Urat timbul pada betis
Gosok limau nipis pada betis sehingga kering
sebelum membilasnya dgn air suam



  • Membuang toksin dalam badan
Rasa masam & unsur 'pectin(complex carbohydrate)
dalam limau nipis dapat membuang toksin dalam badan
jika diminum sebagai jus harian



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut: ✍ PM: Nabilla Illa ✐ Blog: http://nabillavittashoppe.blogspot.com ✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9864913 Page: https://www.facebook.com/nabillavittashoppe ➲ COD Area: Kuantan, Pahang Delivery Seluruh Malaysia

8 comments:

nurulhuda sobari said...

dan tak lupa utk mbasuh ayam.nak hilangkan bau ayam tu huda selalu guna limau nie.hihi..

JommSihatDanCantik -> LUAHAN HATI SEORANG BAYI

Kamalia Auderina Lee said...

byk juga khasiat dan kegunaan limau nipis ni

sicomel ayatulhusna said...

Banyak betul kebaikkan buah limau nipis ni.

penyusuan secara eksklusif cabaran buat ibu bekerja

Zoe Abigail Adamant said...

Banyak khasiatnya.. Senang juga nak cari..

nila anggraini said...

saya memang wajib simpan limau nipis kat peti ais sebab banyak nak guna, untuk masak untuk basuh ikan dan banyak lagi keperluan limau nipis yang sangat membantu kami sekeluarga. Thanks for sharing dear...

Resepi Mee Bandung Resepi Turun Temurun

Niny fariza said...

Saya suka bau limau ni..tapi tak suka makan atau minum sebab masam..tapi banayk kebaikan limau ni untuk kiota..

Tips Awet Muda

Ila Fyra said...

Petua mengempiskan perut tu memang sering dibuat tapi masa pantang je. Maklumlah panas dan gatal perut dibuatnya tapi hasilnya memang awesome.
Pengedar Shaklee Semenyih 

Syira Masyiramaro said...

Sy suka bau dan rasa limau nipis bila digabungkan dengan lemon utk dijadikan air detoks..rasa segar sangat tekak ni.

Post a Comment