love

title bar

Monday, December 8

Khasiat Timun Untuk Kesihatan



 Khasiat Timun Untuk Kesihatan 

 



Timun atau Mentimun (Cucumis sativus) merupakan sejenis buah tumbuhan yang dimakan sebagai sayur-sayuran dan ditanam sebagai makanan sejak 3000 tahun dulu... 
Timun boleh dimakan secara mentah atau segar dan juga dalam masakan...
 
Timun yang juga dikenali sebagai mentimun atau nama saintifiknya Cucumis sativus, mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan karbohidrat sebanyak 2.2%. Selain itu timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2 dan vitamin C...

Biji timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxanti ,yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan... Bagi mereka yang menhidapi sakit tekak apabila diserang batuk , penyakit ini dapat dirawat dengan biji timun dimana sedikit biji timun dicampurkan dengan sedikit garam dan dikumuh beberapa kali sehari... Pengamalan ini dapat mengembalikan suara yang hilang...



Antara Khasiat -Khasiat Timun.....


  • Timun berfungsi untuk menghidrat tubuh


Tau tak bahawa timun sejuk mengandungi 90% kandungan air ! So kalau tak sempat nak minum air, just makan timun yang sejuk...Timun sangat mudah untuk imbangi kandungan air dalam tubuh kita.

  • Melawan suhu panas


Legakan pedih hulu hati dengan memakan timun... Tak pun makan untuk legakan tubuh badan semasa demam panas... Kalau kulit pedih-pedih kena cahaya matahari, korang try la kisar timun dan sejukkan, lepas tu  letakkan kan bahagian kulit yang pedih tu... InshaAllah lega nanti.





  • Menyingkirkan toksin

Kandungan air dalam timun ni boleh berfungsi untuk menyingkirkan sisa buangan dalam tubuh badan kita ni... Kerap makan timun jugak boleh bantu untuk melarutkan batu karang!!!






  • Menyegarkan mata


Tips yang ni  ramai yang buat kan??? Timun selalu kita gunakan untuk tekap kat mata supaya mata lebih segar dan dapat kurangkan dark circle... Macam klise sangat je tips ni kan, tapi timun memang berkhasiat untuk memastikan mata kita segar....






  • Melawan kanser



Timun mengandungi secoisolariciresinol, lariciresinol dan pinoresinol...ini adalah sebatian semulajadi dan ada kaitan yang kuat sebagai lignan yang mampu kurangkan risiko kanser... Contohnye kanser ovari, kanser payudara dan kanser prostat...






  • Bertindak sebagai penyegar mulut


Tau tak anda jus timun dapat merawat  penyakit gusi... Ambil beberapa hirisan timun dan tekan ia pada bahagian lelangit mulut anda menggunakan lidah selama setengah minit, fitokimia pada timun boleh membunuh bakteria pada mulut yang menyebabkan nafas berbau... 




  • Buah pinggang berada dalam keadaan baik


Timun ni jugak mampu merendahkan paras asid uric dalam tubuh kita sekaligus mampu memastikan buah pinggang sentiasa berada dalam keadaan baik...


Okey...Setakat sini sahajalah nabila nak share mengenai khasiat-khasiat timun...Thanks kepada semua yang sudi baca... :D


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut: ✍ PM: Nabilla Illa ✐ Blog: http://nabillavittashoppe.blogspot.com ✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9864913 Page: https://www.facebook.com/nabillavittashoppe ➲ COD Area: Kuantan, Pahang Delivery Seluruh Malaysia

15 comments:

Niny fariza said...

Say suka timun..lagi muda lagi best sebab biji dia halus..

Makanan Nyahtoksin

Syira Masyiramaro said...

Sebab tu timun akan disertakan sekali bila kita makan dengan sate..utk buang toksin dan elakkan kanser dr bahan bakar

Zoe Abigail Adamant said...

Selalu buat ukam je timun.huhu
Banyak khasiatnya rupanya

pengedar sah Shaklee kawasan Bintulu Sarawak

Nik Azimah Awg Hamat said...

tahu timun untuk dibuat ulam je...hehe
tq atas perkongsian

HENTIKAN PEMBUNUHAN DENGAN VIVIX SHAKLEE

sicomel ayatulhusna said...

Akak suka makan timun...kalau di buat ulam lagi best.

tips tegangkan kulit wajah

Nabilla illa said...

Samalah..nk2 timun yg jnis kecik comel tu..hihi

Nabilla illa said...

Yup..betul tu

Nabilla illa said...

Bnyk kebaikknye..welcome

Ila Fyra said...

Ila pun suka makan timun lebih-lebih lagi timun yang ditanam sendiri. Memang manis dan segar tanpa sebarang racun kimia.
Jom buat agar-agar milo orea yang yummy 

nurulhuda sobari said...

Huda suka timun buat cecah sambai belacan ja. Makan ngan nasi + ikan gelama masin...fuhhh, terlioq o0oii..hehee

JommSihatDanCantik -> VITAMIN E LEBIH SEMPURNA DENGAN EKSTRAK BIJI ANGGUR??

Nursimatun Md Yusof said...

Suka makan timun kampung yang kemetot tu. Dulu mak selalu tanam. Kami makan macam tu je buat ulam. memang best...

Bagaimana Cara Mengatasi Masalah Jerawat Yang Kronik Sehinggakan Muka Kelihatan Seperti Permukaan Bulan

leekamalia said...

nasib baik la saya suka ulam timun ni ehehe byk khasiat

nila anggraini said...

info yang bermanfaat...terima kasih nabila....nasib baik saya suka timun....hihihi boleh buat mask..

Petua Melembabkan Kulit Kering Di Wajah Yang Patut Anda Ketahui

Akak Vitamin said...

Anak kita setahun dan suka timun :)

asma el Kareem said...

Zaman sekolah dulu mak ajar guna timun untuk wat masker..sejuk sangat
Blog Giveaway Contest

Post a Comment