love

title bar

Saturday, November 15

Jeruk Mangga Asam Boi

Resepi jeruk mangga asam boi...

Assalamualaikum....Selamat petang uolsss...sihat..??harap semuanya sihat selalu...

Aryni nabila nak share resepi jeruk mangga asam boi...percubaan pertama membuat jeruk mangga asam boi...





Bahan-Bahan....

☆ Mangga Muda
☆ Asam Boi
☆ Gula ( Lebihkan )
☆ Garam
☆ Cili Padi Potong ( law suka pedas lebihkan )


Cara-Caranya....

♡ Kupas & belah buah mangga,cuci dan tos hingga air agak kering...Gaul buah mangga dengan semua bahan...Simpan di dalam peti ais dalam 4-5 jam...

Siap untuk dimakan.... :D

Mudah je an..??? Pe lagi jommm cuba buat....hihi...


* Yang duduk di area kuantan sekiranya berminat dengan jeruk mangga asam boi boleh didapati di D'Damai Foodcourt...
Yang terletak di Seri Damai Kuantan,Pahang...



13 comments:

Nor Azimah said...

jeruk ni memang best..dan senang utk dibuat...sekarang dah jadi viral kat fb...apapon memang xpuas mkn jeruk nie..

Bahayakah Plasenta Privia

Nik Azimah Awg Hamat said...

Tak pernah try buat lg..sebab ank2 tak suka makan asam..tp tgk dlm fb macam terliur jgk..nampaknya harus buat jeruk ni

berat turun dengan mengamalkan minyak ikan?

Syira Masyiramaro said...

Dah penah buat..ada sesetengaj mangga sedap dibuat jeruk mcm ni..ada yang kurang ummpph bila dibuat jeruk.apepun i loikeee jeruk asam boii

SELAMAT HARI DIABETES SEDUNIA 2014

Niny fariza said...

Trend masa sekarang..ramai officemate dok buat benda ni...saya ni jenis tak suka sangta asam kecuali preggy..:)

Ikan Budu

Zoe Abigail Adamant said...

Sedap.suami zoe mesti letak asam boi warna merah.lagi sedap katanya hihi


mitos-cantik-faktaauta

Jasreena Zainal Abidin said...

Kt mana ada jual eh.. Teringin nk rasa.. Huhu..

syuhada salleh said...

Waahh..terliurrr..huhu

fisha hasan said...

Sy buat Skejap je abis.. Hehe.. Tp Mmg Sdap..
Cegah Pelbagai Penyakit Dengan Hanya 1 Botol Penawar

irene kass said...

Fenomena betul jeruk mangga ni kan.. tapi saya bukan peminat asam2 ni.. mangga lemak manis tu saya suka la.. lagi2 kalau buat jus mangga.. fuhhhh.. nikmat.

Nursimatun Md Yusof said...

Baru je buat tadi... dapat sebesen besar. Kos tak sampai pun RM20. Berbaloi kalau buat sendiri kan....


Kisah Benar!!! Sembelit Ibu Muda Ketika Berpantang Undang Masalah Jiwa

CahayaUmmu Rizqi said...

jeruk asam boi boleh buat yg tidak mengidam jadi mengidam hehehe..sgt best!

http://cahayaummurizqi.blogspot.com/2014/11/tip-menjayakan-penyusuan-badan-hingga-2.html

asma el Kareem said...

Tengok memang terliur.. Tapi hari tu dapat mangga yang tak umphh

Tenaga Terlebih Tak Boleh Tidur

asma el Kareem said...

Tengok memang terliur.. Tapi hari tu dapat mangga yang tak umphh

Tenaga Terlebih Tak Boleh Tidur

Post a Comment