Khasiat Keju...
Khasiat keju juga jauh lebih tinggi daripada susu segar.... Contohnya, protein yang terkandung dalam keju ialah sebanyak 22.8 gram (gm) manakala susu segar mengandungi 3.2 gm..Kandungan kalsium dalam keju ialah 777 mg dan susu segar ialah 143 mg...
Keju menjadi menu yang perlu dijauhi tetapi menurut pakar pemakanan, segala khasiat terdapat dalam keju dan ia boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang sederhana..
.
Beberapa hasil kajian mendapati keju mengurangkan gejala sindrom pra menstruasi dan memperkuatkan tulang, manakala kandungan mineral yang tinggi sangat baik untuk melindungi gigi daripada karies...
Selain itu, ada juga yang memilih keju ellmozzara untuk menurunkan berat badan tetapi sebenarnya keju ini lebih baik untuk pembentukan otot, manakala keju cheddar pula membantu menguatkan tulang dan baik untuk tenaga...
Bagi mereka yang mengalami alahan dengan laktosa, selain mereka yang mempunyai sakit ginjal, hati dan jantung, hadkan jumlah pengambilannya kerana ia mengandungi garam dan lemak yang tinggi...
Jika anda berkunjung ke pasaraya utama, jenis-jenis keju import seperti
cheddar, cottage, mascarpone, mozzarella, parmesan , ricotta dan romano
boleh didapati dengan mudah... Ekoran permintaan yang tinggi terhadap
makanan segera dari Barat dan pencuci mulut seperti burger, kek, pasta
dan pizza, kini rakyat Malaysia semakin bijak menguasai masakan
berasaskan keju ini... Industri keju juga begitu pesat membangun di
kalangan penduduk Amerika, Eropah, New Zealand, Australia serta
negara-negara beriklim sejuk...
PENJAGAAN GIGI
- Ia membekalkan sumber kalsium yang sangat tinggi yang penting untuk mengekalkan kekuatan gigi... Ia juga amat berkhasiat untuk gigi berbanding sebarang bentuk gula (glukosa, maltosa atau laktosa) yang merosakkan gigi... Protein utama yang terdapat dalam keju dikenali sebagai casein... Ia membantu menguatkan struktur gigi normal... Mengambil keju juga dapat merangsang saliva (air liur) untuk mengurangkan sebarang masalah pergigian...
KESIHATAN TULANG
- Selain mengandungi banyak kalsium, keju dan produk tenusu lain juga kaya dengan vitamin B, yakni sumber nutrient yang penting untuk kanak-kanak, wanita sedang mengandung dan menyusukan bayi serta warga emas... Pengambilan keju yang mencukupi akan membantu formasi dan menguatkan struktur tulang dan rawan...
MENAMBAH BERAT BADAN
- Keju adalah sumber paling berkhasiat untuk menambah berat badan... Ia kaya dengan protein, lemak, kalsium, vitamin dan mineral... Anda perlukan protein untuk otot, lemak untuk lemak tubuh, kalsium untuk tulang yang lebih padat dan kuat serta vitamin dan mineral untuk metabolisma... Ambillah keju sebanyak mana yang anda gemari, bersenam dan tidur mengikut waktu..
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut: ✍ PM: Nabilla Illa ✐ Blog: http://nabillavittashoppe.blogspot.com ✆ Call/SMS/WhatsApp: 012-9864913 Page: https://www.facebook.com/nabillavittashoppe ➲ COD Area: Kuantan, Pahang Delivery Seluruh Malaysia
2 comments:
wah..keju pun banyak khasiat kan :D
:: anmashealthcare.blogspot.com ::
anak-anak mak jemah memang sukakan keju ni..kalau beli yang dalam pack tu sehari boleh habis..
Post a Comment